• Vasina torta

Vegetarijansko
Makrobiotičko
Posno
#67 od 02.05.2016
za više osoba
01:00h
srednje zahtevno
Stari, dobro poznati recept. Odlična torta.
Sastojci:
Kora
- Jaja:6 kom
- Orasi:7 kašika, mleveni
- Pšenično brašno:1 kašika
- Šećer:6 kašika
Prvi fil
- Crna čokolada:100 gr
- Jaja:5 žumanaca
- Margarin:1 kom
- Mleko:100 ml
- Orasi:300 gr, mleveni
- Pomorandže:1 kom
- Šećer:7 kašika
- Šećer u prahu:150 gr
Drugi fil
- Jaja:5 belanaca
- Šećer:15 kašika
- Voda:malo, po potrebi
Sklapanje i dekoracija
- Crna čokolada:po potrebi
Priprema:
1. Kora
Dobro umutite 6 belanaca, dodajte 6 žumanaca, pa mutite dok se masa ne izjednači. Zatim dodajte 1 kašiku brašna i 7 kašika mlevenih oraha.

Sve dobro izmešajte kašikom i sipajte u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Koru ispecite u rerni zagrejanoj na 180°C. Pečenu koru izvadite iz tepsije i ostavite da se ohladi.
2. Prvi fil
Mlevene orahe poparite vrelim mlekom, zaslađenim sa 2 kašike šećera, pa ohladite.

Posebno umutite 5 žumanaca i 5 kašika šećera, pa dodajte u ohlađene orahe.

U drugoj posudi umutite margarin i šećer u prahu, pa pomešajte sa orasima.

Čokoladu otopite, pa dodajte u fil, a zatim dodajte sok i rendanu koru od jedne pomorandže, pa sve dobro umešajte.
3. Drugi fil
Sipajte šećer u posudu za špinovanje, pa ga prekrijte vodom i kuvajte dok se sav šećer ne otopi i zgusne.

Sa ušpinovanim šećerom dobro umutite 5 belanaca.
4. Sklapanje i dekoracija
Preko kore sipajte prvi fil, pa ga uravnajte. Zatim, celu tortu nafilujte drugim filom.

Tortu po želji dekorišite rendanom čokoladom.
Poreklo:
Balkan
Kategorija:
Deserti » Torte
Autor:
lisica
Hausmajstor: 060 731 88 09