• Vasina torta
      Vegetarijansko
    Makrobiotičko
    Posno
    #67 od 02.05.2016
         
            
      
      
      
    
       Stari, dobro poznati recept. Odlična torta.
  Sastojci:
      Kora
          - Jaja:6 kom    
          - Orasi:7 kašika, mleveni    
          - Pšenično brašno:1 kašika    
          - Šećer:6 kašika    
         Prvi fil
          - Crna čokolada:100 gr    
          - Jaja:5 žumanaca    
          - Margarin:1 kom    
          - Mleko:100 ml    
          - Orasi:300 gr, mleveni    
          - Pomorandže:1 kom    
          - Šećer:7 kašika    
          - Šećer u prahu:150 gr    
         Drugi fil
          - Jaja:5 belanaca    
          - Šećer:15 kašika    
          - Voda:malo, po potrebi    
         Sklapanje i dekoracija
          - Crna čokolada:po potrebi    
      Priprema:
      1. Kora
    Dobro umutite 6 belanaca, dodajte 6 žumanaca, pa mutite dok se masa ne izjednači. Zatim dodajte 1 kašiku brašna i 7 kašika mlevenih oraha.
Sve dobro izmešajte kašikom i sipajte u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Koru ispecite u rerni zagrejanoj na 180°C. Pečenu koru izvadite iz tepsije i ostavite da se ohladi.
         2. Prvi fil
    Mlevene orahe poparite vrelim mlekom, zaslađenim sa 2 kašike šećera, pa ohladite.
Posebno umutite 5 žumanaca i 5 kašika šećera, pa dodajte u ohlađene orahe.
U drugoj posudi umutite margarin i šećer u prahu, pa pomešajte sa orasima.
Čokoladu otopite, pa dodajte u fil, a zatim dodajte sok i rendanu koru od jedne pomorandže, pa sve dobro umešajte.
         3. Drugi fil
    Sipajte šećer u posudu za špinovanje, pa ga prekrijte vodom i kuvajte dok se sav šećer ne otopi i zgusne.
Sa ušpinovanim šećerom dobro umutite 5 belanaca.
         4. Sklapanje i dekoracija
    Preko kore sipajte prvi fil, pa ga uravnajte. Zatim, celu tortu nafilujte drugim filom.
Tortu po želji dekorišite rendanom čokoladom.
        
            
      
      
      
    
      Poreklo:
Balkan
    Autor:
lisica