• Štapići sa sirom

Vegetarijansko
Makrobiotičko
Posno
#126 od 09.05.2018
za 8 osoba
01:30h
jednostavno
Jednostavno za pripremu, spolja hrskavo, a unutra mekano i ukusno.
Sastojci:
Testo
- Jaja:1 kom
- Jogurt:1 čaša
- Kvasac kocka:20 gr
- Pšenično brašno:600 gr - 700 gr, T-500
- So:po potrebi
- Suncokretovo ulje:50 ml
- Šećer:1 kašika
- Voda:50 ml
Priprema
- Jaja:1 kom
- Krupna so:po potrebi
- Lan:po potrebi
- Margarin:100 gr
- Sitan sir:200 gr
- Susam:po potrebi
Priprema:
1. Testo
U 50ml mlake vode rastvorite kvasac sa malo šećera i ostavite da se kvasac aktivira.

U posebnu činiju sipajte brašno, jedno jaje, čašu jogurta, ulje i pripremljeni kvasac. Posolite po potrebi i zamesite srednje tvrdo testo. Ostavite testo da odstoji 30 minuta.

Posle toga, premesite testo još jednom i zatim ga razdvojte na 6 delova ( loptica ).
2. Priprema
U činiji usitnite sir, ubacite jedno belance i dobro izjednačite mešanjem. Ako sir nije dovoljno slan, posolite ga po potrebi.

Prvu lopticu razvucite oklagijom do debljine od 5mm. Premažite testo omekšanim margarinom ( može i maslac ). Preko margarina nanesite sir. Od prilike peti deo pripremljene smese.

Postupak ponovite sa još četiri loptice, ređajući jednu preko druge, da bi se dobilo lisnato testo. Šestu lopticu razvucite, stavite preko prethodne i premažite samo margarinom.

Nožem secite trake širine 2cm. Trake uvijte, okrećući krajeve u suprotnu stranu.

Uvijene trake poređajte u pleh i premažite žumancetom. Preko toga pospite susam, lan i krupnu so. Ostavite da odstoji 15 minuta, a zatim pecite 30 minuta, na temperaturi od 200°C.

Služite toplo uz jogurt ili kiselo mleko.
Poreklo:
Internacionalno
Autor:
lisica
Hausmajstor: 060 731 88 09