• Sok od kupina
      Vegetarijansko
    Makrobiotičko
    Posno
    #113 od 10.06.2016
         
            
      
      
      
    
       Kupine su bogate kalijumom i kao takve odlične za krvnu sliku. Domaći sok je dobar način da iskoristite njihovu vrednost.
  Sastojci:
      Ceo postupak
          - Kupine:5 kg    
          - Limuntus:2 kesice    
          - Šećer:1.5 kg    
          - Voda:5 litara    
      Priprema:
      1. Ceo postupak
    Dobro očistite i operite sveže domaće kupine. Potom ih uspite u jednu veću šerpu i prelijte vodom. Potrebno je da ih voda oblije, obično je dovoljno oko 5 litara vode.
Kuvajte ih na jakoj vatri sve dok ne počnu da ključaju, pa zatim smanjite temperaturu. Ostavite ih na vatri još deset minuta.
Sklonite šerpu sa šporeta i dva puta procedite sok. Zatim u njega sipajte šećer i ponovo vratite na vatru. Kada opet provri, sklonite sa vatre i uspite limuntus. Dobro promešajte neka se lepo rastvori, pa napitak prespite iz šerpe u staklene flaše. Zatvorite ih hermetički, ostavite nek se ohlade na sobnoj temperaturi.
Ako ćete sok koristiti narednih dana, dovoljno će biti da ga čuvate u frižideru, a ako ga ostavljate za zimu, potrebno je da zajedno sa limuntusom, ubacite i odgovarajuću dozu konzervansa.
        
            
      
      
      
    
      Poreklo:
Internacionalno
    Autor:
lisica