1. Ceo postupak
Dobro očistite i operite sveže domaće kupine. Potom ih uspite u jednu veću šerpu i prelijte vodom. Potrebno je da ih voda oblije, obično je dovoljno oko 5 litara vode.
Kuvajte ih na jakoj vatri sve dok ne počnu da ključaju, pa zatim smanjite temperaturu. Ostavite ih na vatri još deset minuta.
Sklonite šerpu sa šporeta i dva puta procedite sok. Zatim u njega sipajte šećer i ponovo vratite na vatru. Kada opet provri, sklonite sa vatre i uspite limuntus. Dobro promešajte neka se lepo rastvori, pa napitak prespite iz šerpe u staklene flaše. Zatvorite ih hermetički, ostavite nek se ohlade na sobnoj temperaturi.
Ako ćete sok koristiti narednih dana, dovoljno će biti da ga čuvate u frižideru, a ako ga ostavljate za zimu, potrebno je da zajedno sa limuntusom, ubacite i odgovarajuću dozu konzervansa.