• Pahuljica torta
      Vegetarijansko
    Makrobiotičko
    Posno
    #105 od 02.06.2016
         
            
      
      
      
    
       Odlična kremasta torta. Relativno jednostavna za pripremu i izuzetno ukusna.
  Sastojci:
      Kora sa prelivom
          - Jaja:5 belanaca    
          - Mleko:100 ml    
          - Prašak za pecivo:1/2 kesice    
          - Pšenično brašno:5 kašika    
          - Šećer:5 kašika    
          - Vanilin šećer:1 kesica    
         Krema
          - Crna čokolada:50 gr    
          - Jaffa keks:200 gr    
          - Jaja:5 žumanaca    
          - Mleko:400 ml    
          - Slatka pavlaka:300 ml    
          - Šećer:100 gr    
          - Želatin u prahu:1 kesica    
         Sklapanje i dekoracija
          - Krem šlag:200 gr    
      Priprema:
      1. Kora sa prelivom
    Umutite belanca sa šećerom, dodajte brašno i prašak za pecivo.
Smesu izlijte u kalup, obložen papirom za pečenje, pa pecite u rerni oko 30 minuta, na temperaturi od 200°C.
Dok se kora peče, prokuvajte 100ml mleka i jednu kesicu vanilin šećera.
Pečenu koru odvojte od papira, stavite na tacnu, izbockajte viljuškom, pa prelijte vrelim mlekom i ostavite da se ohladi.
         2. Krema
    Prokuvajte 400ml mleka. Umutite žumanca i šećer, pa prelijte vrelim mlekom. Vratite na vatru, pa prokuvajte kremu neprestano mešajući. Čim proključa pomerite sa vatre.
U toplu kremu umiksajte želatin.
Posebno umutite 300ml slatke pavlake, pa sjedinite sa mlakom kremom i dobro izmiksajte.
Čokoladu i jaffa keks narendajte, pa dodajte u ohlađenu kremu i sve dobro sjedinite mešanjem.
         3. Sklapanje i dekoracija
    Kalup za tortu obložite folijom. Preko kore, koju ste prethodno prelili, stavite ivicu kalupa. Zatim na koru stavite kremu i uravnajte, pa ostavite u frižider na dva sata, da se krema stegne.
Kad se krema stegne, skinite ivice kalupa, pa celu tortu premažite krem šlagom. Dekorišite po želji, pa poslužite.
        
            
      
      
      
    
      Poreklo:
Internacionalno
    Autor:
lisica