• Pahuljica torta

Vegetarijansko
Makrobiotičko
Posno
#105 od 02.06.2016
za više osoba
03:00h
srednje zahtevno
Odlična kremasta torta. Relativno jednostavna za pripremu i izuzetno ukusna.
Sastojci:
Kora sa prelivom
- Jaja:5 belanaca
- Mleko:100 ml
- Prašak za pecivo:1/2 kesice
- Pšenično brašno:5 kašika
- Šećer:5 kašika
- Vanilin šećer:1 kesica
Krema
- Crna čokolada:50 gr
- Jaffa keks:200 gr
- Jaja:5 žumanaca
- Mleko:400 ml
- Slatka pavlaka:300 ml
- Šećer:100 gr
- Želatin u prahu:1 kesica
Sklapanje i dekoracija
- Krem šlag:200 gr
Priprema:
1. Kora sa prelivom
Umutite belanca sa šećerom, dodajte brašno i prašak za pecivo.

Smesu izlijte u kalup, obložen papirom za pečenje, pa pecite u rerni oko 30 minuta, na temperaturi od 200°C.

Dok se kora peče, prokuvajte 100ml mleka i jednu kesicu vanilin šećera.

Pečenu koru odvojte od papira, stavite na tacnu, izbockajte viljuškom, pa prelijte vrelim mlekom i ostavite da se ohladi.
2. Krema
Prokuvajte 400ml mleka. Umutite žumanca i šećer, pa prelijte vrelim mlekom. Vratite na vatru, pa prokuvajte kremu neprestano mešajući. Čim proključa pomerite sa vatre.

U toplu kremu umiksajte želatin.

Posebno umutite 300ml slatke pavlake, pa sjedinite sa mlakom kremom i dobro izmiksajte.

Čokoladu i jaffa keks narendajte, pa dodajte u ohlađenu kremu i sve dobro sjedinite mešanjem.
3. Sklapanje i dekoracija
Kalup za tortu obložite folijom. Preko kore, koju ste prethodno prelili, stavite ivicu kalupa. Zatim na koru stavite kremu i uravnajte, pa ostavite u frižider na dva sata, da se krema stegne.

Kad se krema stegne, skinite ivice kalupa, pa celu tortu premažite krem šlagom. Dekorišite po želji, pa poslužite.
Poreklo:
Internacionalno
Kategorija:
Deserti » Torte
Autor:
lisica
Hausmajstor: 060 731 88 09