• Kuvani paradajz
Vegetarijansko
Makrobiotičko
Posno
#116 od 30.06.2016
Kuvani paradajz sos je odličan za zimske dane. Ovaj recepet ne traži da dodajete konzervans ili vinobran, tako da je to još jedan plus.
Sastojci:
Priprema i kuvanje
- Celer:nekoliko listova
- Paprika zelena:2 do 3 kom
- Paradajz:20 kg
- Peršun:veća vezica svežih listova
- So:200 gr
- Šećer:30 gr
Čuvanje
- Rakija:malo, po potrebi
Priprema:
1. Priprema i kuvanje
Paradajz dobro operite, očistite i isecite na kriške. Sameljite ga u mašinici za odvajanje semenki i spoljnog omotača.
Sipajte paradajz u šerpu i stavite da se kuva, pa dodajte so, šećer, sitno seckani peršunov list i cele listove celera. Po želji, možete dodati i nekoliko slatkih zelenih paprika, zbog boljeg ukusa.
Ako je paradajz mesnat i nije previše voden, potrebno je da vri oko 20 minuta, a ako je previše voden, možete ga kuvati i duže.
Uklonite šerpu sa vatre i odstranite paprike i listove celera.
2. Čuvanje
Kuvani paradajz odmah, dok je još vruć, sipajte u staklene flaše. Neka u flašama pri vrhu ostane malo prostora, nemojte ih puniti skroz do vrha.
Celofan umočite u neki jači alkohol, može da bude i rakija, pa dobro zategnite preko grlića flaše i zavežite gumicom što čvršće možete. Preko njega stavite još jedan suv celofan, pa i njega čvrsto osigurajte gumicom.
Napunjene flaše ostavite na hladnom mestu i pokrijte ćebetom da odstoje dva dana postepeno se hladeći.
Ako ste dobro namestili celofan, alkohol bi trebao da pomogne pri vakumiranju i hermetički zatvori flaše.
Tako zatvorene flaše čuvajte do upotrebe na tamnom i hladnom mestu.
Poreklo:
Internacionalno
Autor:
lisica