• Kompot od šljiva i bresaka
Vegetarijansko
Makrobiotičko
Posno
#121 od 05.08.2017
Brza poslastica. Ako se dobro ohladi, odličan je za vrele letnje dane.
Sastojci:
Ceo postupak
- Anis:1 kom, zvezdasti
- Breskve:2 kom ( oko 200 gr )
- Cimet:1 manji štapić
- Med:3 ravne kašike
- So:1 prstohvat
- Šljive:400 gr
- Voda:700 ml
Priprema:
1. Ceo postupak
Operite šljive, prepolovite ih nožem, pa izvadite koštice. Krupnije šljive isecite na manje komade.
Operite i breskve, pa ih isecite na kriške.
Šljive i breskve stavite u posudu za kuvanje, dodajte štapić cimeta, anis, prstohvat soli i med. Ako su breskve previše slatke, količinu meda možete smanjiti po želji.
Voće prelijte vodom, tek toliko da ogrezne u vodi. Tokom kuvanja, voće će pustiti svoje sokove, a ako to ipak ne bude dovoljno, možete naknadno dodati još malo vode.
Zagrejte posudu do ključanja, a zatim smanjite temperaturu i kuvajte još desetak minuta. Pazite da ne pokipi.
Dobro ohladite u frižideru i servirajte.
Poreklo:
Balkan
Autor:
lisica