• Domaći sok od pomorandže i šargarepe
      Vegetarijansko
    Makrobiotičko
    Posno
    #81 od 14.05.2016
         
            
      
      
      
    
       Domaći sokovi su uvek bolji izbor od industrijski proizvedenih. Šargarepa i pomorandža zvuče kao prilično zdrava kombinacija.
  Sastojci:
      Ceo postupak
          - Limuntus:2 kesice    
          - Pomorandže:5 kom    
          - So:1 kašičica    
          - Šargarepa:400 gr    
          - Šećer:1 kg    
          - Voda:9 litara    
      Priprema:
      1. Ceo postupak
    Stavite pomoranže u dublju posudu, sipajte kašičicu soli, pa ih prelijte vodom, tako da potpuno budu u vodi. Napominjem da voda koja se koristi za prelivanje pomorandži ne ulazi u onih 9 litara koji su navedeni među sastojcima. Neka pomorandže prenoće u slanoj vodi, tako će so moći da izvuče sve negativne materije iz pomorandži, koje su verovatno prskane zbog zaštite.
Nakon toga, pomorandže izvadite iz slane vode, vodu prospite, a pomorandže narežite na kriške zajedno sa korom. Prilikom sečenja pomorandži odstranite koštice ako ih ima. Šargarepu ogulite i narežite na tanje kolutiće.
U lonac stavite narezane pomorandže i šargarepu, pa dodajte 1kg šećera i 1 litar vode. Stavite lonac na vatru da se sve zajedno prokuva. Kuvanje bi trebalo da je gotovo za nekih 45 minuta. Kada šargarepa potpuno omekša, sklonite lonac sa vatre i ostavite da se prirodno ohladi.
Kada se sve ohladilo, dobro izblendirajte pomorandže i šargarepu zajedno sa vodom u kojoj su se kuvale. Ako nemate blender, upotrebite štapni mikser.
Na kraju dodajte 1 do 2 kesice limuntusa, po sopstvenom ukusu, pa naspite preostalih 8 litara vode i sve dobro izmešajte.
        
            
      
      
      
    
      Poreklo:
Internacionalno
    Autor:
lisica