• Domaći sok od pomorandže i šargarepe

Vegetarijansko
Makrobiotičko
Posno
#81 od 14.05.2016
za više osoba
12:00h
srednje zahtevno
Domaći sokovi su uvek bolji izbor od industrijski proizvedenih. Šargarepa i pomorandža zvuče kao prilično zdrava kombinacija.
Sastojci:
Ceo postupak
- Limuntus:2 kesice
- Pomorandže:5 kom
- So:1 kašičica
- Šargarepa:400 gr
- Šećer:1 kg
- Voda:9 litara
Priprema:
1. Ceo postupak
Stavite pomoranže u dublju posudu, sipajte kašičicu soli, pa ih prelijte vodom, tako da potpuno budu u vodi. Napominjem da voda koja se koristi za prelivanje pomorandži ne ulazi u onih 9 litara koji su navedeni među sastojcima. Neka pomorandže prenoće u slanoj vodi, tako će so moći da izvuče sve negativne materije iz pomorandži, koje su verovatno prskane zbog zaštite.

Nakon toga, pomorandže izvadite iz slane vode, vodu prospite, a pomorandže narežite na kriške zajedno sa korom. Prilikom sečenja pomorandži odstranite koštice ako ih ima. Šargarepu ogulite i narežite na tanje kolutiće.

U lonac stavite narezane pomorandže i šargarepu, pa dodajte 1kg šećera i 1 litar vode. Stavite lonac na vatru da se sve zajedno prokuva. Kuvanje bi trebalo da je gotovo za nekih 45 minuta. Kada šargarepa potpuno omekša, sklonite lonac sa vatre i ostavite da se prirodno ohladi.

Kada se sve ohladilo, dobro izblendirajte pomorandže i šargarepu zajedno sa vodom u kojoj su se kuvale. Ako nemate blender, upotrebite štapni mikser.

Na kraju dodajte 1 do 2 kesice limuntusa, po sopstvenom ukusu, pa naspite preostalih 8 litara vode i sve dobro izmešajte.
Poreklo:
Internacionalno
Kategorija:
Pića » Sokovi
Autor:
lisica
Hausmajstor: 060 731 88 09