• Domaći sladoled
Vegetarijansko
Makrobiotičko
Posno
#75 od 10.05.2016
Šta najbolje rashlađuje kada su vreli letnji dani? Sladoled, naravno. Brzo, lako i jeftino do domaćeg sladoleda. Osnovni recept, modifikujte ga po želji.
Sastojci:
Ceo postupak
- Jaja:6 kom
- Mleko:1 litar
- Šećer:300 gr
Priprema:
1. Ceo postupak
Mleko prokuvajte, a dok se ono kuva umutite jaja sa šećerom u penastu masu.
U vrelo mleko, koje ste skinuli sa vatre, polako sipajte umućena jaja uz neprestano mućenje mikserom.
Kada se masa potpuno izjednači, vratite posudu na vatru da provri, ali i dalje neprestano mutite mikserom.
Kada provri, skinite posudu sa vatre i hladite masu presipanjem iz posude u posudu i stalnim mućenjem.
Kada se masa malo prohladi, nastavite mućenje mikserom dok se potpuno ne ohladi.
Ako želite, dodajte aromu po ukusu i dobro je umeštajte.
Hladan krem naspite u metalnu ili plastičnu posudu koju možete dobro zatvoriti, pa potom stavite u zamrzivač ili komoru od frižidera da se sladoled potpuno formira.
Poreklo:
Internacionalno
Autor:
lisica