• Domaće kiselo mleko
      Vegetarijansko
    Makrobiotičko
    Posno
    #33 od 14.04.2016
         
            
      
      
      
    
       Kiselo mleko je jedna od najzdravijih i najkorisnijih namirnica. Još više je korisno kada je iz domaće kuhinje, pripremljeno sa domaćim punomasnim kravljim mlekom.
  Sastojci:
      Ceo postupak
          - Kiselo mleko:1 čaša    
          - Mleko:2 litra    
      Priprema:
      1. Ceo postupak
    Skuvajte mleko i malo prohladite, taman toliko da u njemu možete držati prst, a da se ne opečete.
U čase od 2dl stavite po 1 do 2 kašičice kiselog mleka, tako da utrošite svo kiselo mleko, a da u svakoj čaši bude ista količina. Količina od 2 litra mleka, dovoljna je 10 čaša. U svaku čašu sipajte toplo mleko do pola čaše, pa dobro promešajte da se masa ujedini. Potom čaše dopunite doplim mlekom.
Stavite čaše u pleh, pa u rernu zagrejanu na oko 40°C. Ako ste mleko spravljali u plastičnim čašama, pazite da ne preterate sa temperaturom, istopiće se. Ostavite da stoji dok se ne stegne, a to bi treblo da se desi za oko 45 minuta. Nemojte predugo držati u rerni jer će mleko postati rastegljivo, a to nije dobro.
Izvadite čaše iz rerne, prekrijte ih folijom i čuvajte u frižideru do upotrebe.
        
            
      
      
      
    
      Poreklo:
Balkan
    Autor:
lisica