• Vanilice
Vegetarijansko
Makrobiotičko
Posno
#54 od 23.04.2016
Jedan od najlepših starih kolača, onako kako su ih naše bake spremale.
Sastojci:
Ceo postupak
- Džem od šljiva:nekoliko kašika
- Jaja:1 kom + 1 žumance
- Limun:1 kom
- Orasi:100 gr, mleveni
- Pšenično brašno:400 gr
- Svinjska mast:200 gr
- Šećer:4 kašike
- Šećer u prahu:1 kesica
- Vanilin šećer:1 kesica
Priprema:
1. Ceo postupak
Mast umutite penasto, a zatim dodajte jedno žumance i jedno celo jaje. Narendajte u to koru od jednog limuna, a zatim iscedite i sok iz njega. Potom dodajte brašno i mlevene orahe, pa zamesite testo i ostavite da malo odstoji.
Pospite brašnom radnu površinu, pa na njoj oklagijom razvucite testo do debljine od oko pola santimetra. Modlom ili malom čašicom za ljutu rakiju vadite iz testa male kolačiće. Poređajte ih u podmazan pleh i pecite oko 15 minuta na 180°C, pazeći da ostanu bele boje.
Pečene vanilice premažite džemom sa jedne strane i sastavljajte po dve, pa uvaljajte u prah šećer kome ste prethodno dodali 1 kesicu vanilin šećera.
Možete koristiti džem od šipaka, šljiva, kajsija ili bilo koji drugi, koji imate pri ruci.
Poreklo:
Balkan
Autor:
lisica