• Sirup od smrznutih višanja

Vegetarijansko
Makrobiotičko
Posno
#51 od 22.04.2016
za više osoba
01:00h
jednostavno
Imate u zamrzivaču stare smrznute višnje, koje niste potrošili preko zime, i ne znate šta sa njima?! Evo ideje. Recept je nastao sa željom da se utroše stare zalihe višanja, a naravno, umesto smrznutih, možete koristiti i sveže višnje, bez izmene recepta.
Sastojci:
Ceo postupak
- Limuntus:1/2 kesice
- Šećer:1.5 kg
- Višnje:1.5 kg, smrznute ili sveže
- Voda:1 litar
Priprema:
1. Ceo postupak
Višnje, zajedno sa košticama, preko zime obično čuvam u plastičnim dvolitarskim flašama od mineralne vode ili soka. Količina upotrebljenih višanja u ovom receptu odnosi se na jednu takvu flašu. Da li je to više ili manje od 1.5kg, nisam merila.

Ako koristite smrznute višnje, odmrznite ih. Sok koji nastane prilikom odmrzavanja nemojte bacati, već zajedno sa višnjama sipajte u šerpu ili lonac, dodajte litar vode i stavite na vatru da proključa. Povremeno mešajte i pazite da ne iskipi.

Procedite sok, tako što ćete višnje dobro izgnječiti da iz njih izađe sav sok.

Izmerite na kućnoj vagi koliko ste soka dobili, pa u istoj težini dodajte šećer i dobro ga razmutite. Znači, ne ide striktno 1.5kg šećera, već u razmeri 1:1 sa dobijenim sokom. Kod mene je to bilo oko 1.5kg soka, pa sam dodala isto toliko šećera.

Stavite na vatru da sve zajedno još jednom dobro proključa. Tokom kuvanja povremeno promešajte.

Pre skidanja sa vatre, ubacite u sok pola kesice limuntusa i promešajte.

Ohladite i sipajte u flašu, trebalo bi da se dobije oko 2 litra sirupa. Koristite ga kao klasični sok na rastvaranje.

Količinu možete prilagoditi svojim potrebama, a bolje je da po potrebi pravite manje količine, jer se sok tako može čuvati u frižideru dok se ne potroši, bez dodavanja konzervansa.
Poreklo:
Balkan
Kategorija:
Pića » Sokovi
Autor:
lisica
Hausmajstor: 060 731 88 09