• Sarajevska šampita
Vegetarijansko
Makrobiotičko
Posno
#111 od 08.06.2016
Ko još ne voli šampitu? Sarajevska je ona koja se pamti i ponovo sprema.
Sastojci:
Kora
- Jaja:11 žumanaca
- Limun:1 kom, samo korica
- Mleko:11 kašika
- Prašak za pecivo:1/4 kesice
- Pšenično brašno:11 kašika
- Suncokretovo ulje:11 kašika
- Šećer:11 kašika
Agda
- Limun:1 kriška
- Šećer:22 kašike
- Voda:11 kašika
Šaum
- Jaja:11 belanaca
- Šećer:11 kašika
Priprema:
1. Kora
Odvojite belanca od žumanaca. Umutite žumanca i šećer, dodajte ulje, zatim mleko i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo i rendanom korom od jednog limuna. Sve dobro izmešajte da dobijete ujednačenu smesu.
Izlijte smesu u podmazanu pravougaonu tepsiju, pa pecite u rerni oko 10 minuta, na temperaturi od 200°C. Po završetku pečenja, nemojte vaditi koru iz tepsije.
2. Agda
Sipajte u činiju šećer i vodu, pa stavite na laganu vatru da se kuva.
Od limuna koji ste koristili za rendanje korice pri pripremi kore za šampitu, odsecite jednu krišku, odstranite semenke i ubacite je u agdu da otpusti aromu tokom kuvanja. Na kraju kuvanja izvadite limun iz agde.
3. Šaum
Mutite belanca najmanje dva minuta na najmanjoj brzini miksera. Zatim uključite mikser na srednju brzinu, dodajte kašiku šećera i mutite bar minut. Ponovo dodajte kašiku šećera i mutite još minut. Postupak ponavljajte sve dok ne utrošite svih 11 kašika šećera. Na kraju prebacite mikser na najveću brzinu i mutite još nekoliko minuta.
4. Formiranje
Umućenim belancima dodajte vruću agdu i dobro umutite mikserom. Belanca morate zaista dobro umutiti, mutite sve vreme dok se peče kora, a posebno ih dobro umutite kada dodate agdu.
Šaum izlijte preko kore, poravnajte i vratite u pećnicu na četiri do pet minuta, da se formira korica.
Ostavitie šampitu da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je stavite u frižider.
Poreklo:
Balkan
Autor:
lisica