• Regentova torta

Vegetarijansko
Makrobiotičko
Posno
#2 od 04.04.2016
za više osoba
složeno
Fantastična čokoladna torta sa izuzetnim čokoladnim krem filom. Pravi specijalitet Bavarskog princa Regenta, sa 7 kora koje simbolizuju isto toliko oblasti Bavarske.
Sastojci:
Kore
- Jaja:8 kom
- Pšenično brašno:200 gr
- Šećer u prahu:250 gr
Krem fil
- Crna čokolada:gorka, 150 gr
- Jaja:3 žumanca
- Kakao:30 gr
- Maslac:300 gr
- Mleko:500 ml, polumasno
- Skrob:50 gr
- Šećer:100 gr
- Šećer u prahu:100 gr
- Vanila:1 štapić bourbon
Sklapanje i dekoracija
- Crna čokolada:150 gr
- Kokosova mast:20 gr
Priprema:
1. Kore
Razdvojiti belanca od žumanaca. Ulupati belanca sa šećerom u prahu u čvrst sneg. Umešati razmućena žumanca, a zatim pažljivo umešati i brašno.

Na 7 listova papira izcrtati krug prečnika 26cm. Na svaki list raspodeliti podjednako testa, razmazati ravnomerno, i peći jedan po jedan na 200°C, oko 8 minuta, dok ne dobiju zlatno-žutu boju. Na svaki pečeni list staviti kalup od 26cm kako bi odstranili neravne ivice. Tako jednake i pripremljene kore pustiti da se ohlade.
2. Krem fil
Za krem fil razmutiti žumanca sa šećerom i skrobom. Mleko i kakao sa rasečenom vanilom staviti na vatru da proključa. Procediti i odstranini vanilu. Mešavinu od žumanaca staviti na vatru, i odmah naliti vrelom mešavinom od mleka i kakaoa. Neprstano mešajući, zakuvati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre i umešati rastopljenu čokoladu.

Nakon toga krem fil provući jednom kroz cediljku da bi se razbile moguće grudvice. Povremeno mešajući, ohladiti krem fil na sobnoj temperaturi.

Naseckati maslac, prethodno omekšan na sobnoj temperaturi, i penasto ga ulupati sa šećerom u prahu. Mešajući, dodavati malo po malo čokoladnog krema.

Vodite računa da krem i maslac budu približno iste temperature, u suprotnom će se masnoća razdvojiti.
3. Sklapanje i dekoracija
Na svaku koru rasporediti podjednako krem fila, razmazati, pa ih poređati jednu na drugu. Kremom na zadnjoj kori premazati površinu i obod torte. Ostaviti da se hladi oko 3 sata.

Rastopiti čokoladu sa kokosovim maslom, i preliti tortu sa svih strana. Ukrasiti kremom ili čokoladnim ornamentima.
Poreklo:
Nemačka
Kategorija:
Deserti » Torte
Autor:
lisica
Hausmajstor: 060 731 88 09