• Pohovani šaran
Vegetarijansko
Makrobiotičko
Posno
#120 od 05.01.2017
Šaran je vrlo ukusna i na našim prostorima veoma popularna riba. Postoji mnoštvo recepata za njegovu pripremu, predstavljamo jedan od boljih i ukusnijih.
Sastojci:
Priprema ribe
- Jaja:3 kom
- Kukuruzno brašno:po potrebi
- Prezle:po potrebi
- Suncokretovo ulje:2 dl
- Šaran:1 kom, oko 2 kg
- Začin:po želji
Preliv i serviranje
- Beli luk:3 čena
- Peršun:1 vezica svežeg lista
- So:po želji
- Suncokretovo ulje:1 dl
Priprema:
1. Priprema ribe
Očistite ribu, pa odstranite glavu i rep. Trup ribe isecite na komade debljine oko 2cm.
Svako parče pospite začinom po ukusu, uvaljajte u kukuruzno brašno, pa provucite kroz umućena jaja i na kraju uvaljajte u sitne fine prezle.
Pržite u tiganju, na vrelom ulju, sa obe strane, sve dok ne dobije lepu zlatnu boju. Izvadite parčad na salvetu koja treba da upije suvišnu masnoću.
2. Preliv i serviranje
Napravite preliv od ulja, izgnječenog belog luka, sitno seckanog peršunovog lišća i soli.
Preliv samo malo prokrčkajte i već je spreman za upotrebu.
Pečenu ribu služite uz bareni krompir i salatu po želji.
Preliv možete odmah preliti preko ribe, ili ostaviti u posebnoj činiji za dodavanje po želji.
Poreklo:
Internacionalno
Autor:
lisica