• Pita od spanaća i pirinča

Vegetarijansko
Makrobiotičko
Posno
#94 od 22.05.2016
za 6 osoba
01:00h
jednostavno
Fina večera, prepuna vitamina. Prirpema se brzo i lako.
Sastojci:
Ceo postupak
- Biber mleveni:po želji
- Crni luk:1 manja glavica
- Jaja:3 kom
- Muskatni oraščić:po želji
- Parmezan:50 gr
- Pirinač:250 gr
- Prezle:1 šaka
- Puter:20 gr
- So:po potrebi
- Spanać:500 gr
- Voda:po potrebi, za kuvanje
Priprema:
1. Ceo postupak
Očistite i operite spanać u hladnoj vodi, a onda ga tako mokrog, bez dodavanja vode, stavite u lonac prekriven poklopcem i kuvajte na niskoj vatri dok se ne osuši. Nakon toga ga stavite u cediljku i ostavite da se u potpunosti osuši.

Pirinač kuvajte 10 minuta u vodi koju ste prethodno posolili, pa ga potom iscedite.

Oljuštite i iseckajte manju glavicu crnog luka, a onda ga, zajedno sa puterom i prstohvatom soli, pržite u većem tiganju dok ne bude mekan i dobije zlatnu boju. Makazama isecite spanać, a onda ga, zajedno sa pirinčem, dodajte u tiganj sa lukom i puterom.

Sklonite tiganj sa vatre i pustite da se malo ohladi, pa onda u tu smesu dodajte izmućkana jaja, parmezan, oraščić, biber i malo soli po potrebi.

Pleh za pečenje premažite puterom i pospite prezlama. Zatim smesu iz tiganja prebacite u pleh, a onda je izravnajte kašikom. Stavite u rernu na 200°C i pecite oko 25 minuta. Kada pita očvrsne i dobije zlatnu boju, izvadite je iz rerne, isecite na parčad i poslužite.
Poreklo:
Internacionalno
Autor:
lisica
Hausmajstor: 060 731 88 09