• Pita od kopriva
Vegetarijansko
Makrobiotičko
Posno
#66 od 01.05.2016
Prava prolećna pita, a uz to i izuzetno zdrava. Sada je lako naći mlade koprive, a ako baš i ne uspete u tome, ne očajavajte - upotrebite blitvu, spanać ili zelje kao zamenu.
Sastojci:
Ceo postupak
- Gazirana voda:150 ml
- Jaja:3 kom
- Jogurt:150 ml
- Koprive:500 gr
- Kore za pitu:500 gr
- Sitan sir:300 gr
- So:po potrebi
- Suncokretovo ulje:po potrebi
- Voda:2 litra
Priprema:
1. Ceo postupak
Mlade koprive dobro operite, obarite u vodi, pa ocedite i sitno naseckajte.
Odaberite 2 do 3 kore koje će ići na dno pleha i isto toliko za prekrivanje pite na kraju, pa ih opkrojite na veličinu pleha u kome će se peći pita. Dobro podmažite pleh uljem, pa složite 2 do 3 kore i svaku dobro premažite uljem.
Pomešajte jaja, sitan sir, jogurt, gaziranu vodu i koprive, posolite po potrebi, pa ostatak kora zgužvajte i umačite u smesu. Kore složite u pleh pa ih prekrijte sa 2 do 3 završne kore, koje ste prethodno odvojili i opkrojili. Svaku koru premažite uljem.
Zagrejanim nožem isecite pitu na kocke, pa je pecite na 250°C, dok ne porumeni.
Pitu služite toplu, uz jogurt.
Poreklo:
Balkan
Autor:
lisica