• Palačinke sa premazom od lešnika i meda
Vegetarijansko
Makrobiotičko
Posno
#17 od 08.04.2016
Mekane i penaste palačinke nije moguće dobiti ako nemate dobar tiganj i dobar recept. Mi vam prenosimo recept iz kuhinja naših baka koji je vrlo jednostavan i efikasan. Bolji vam neće trebati.
Sastojci:
Palačinke
- Gazirana voda:1 dl
- Jaja:3 kom
- Mleko:350 ml
- Pšenično brašno:250 gr, pola glatko, pola oštro
- Rum:1/2 kašičice
- So:1 prstohvat
- Suncokretovo ulje:2 kašičice
Premaz
- Cimet:malo, po želji
- Lešnici:100 gr, prženi
- Maslac:100 gr
- Med:1 kašičica
Priprema:
1. Palačinke
Penasto umutite cela jaja, mešajte dok ne dobijete gustu homogenu smesu. Dodajte ulje, pa mleko i ponovo dobro izmešajte.
Zatim uz neprestano mešanje mućkalicom ili mikserom sipajte brašno dok ne potrošite potrebnu količinu. Dodajte prstohvat soli i malo ruma, tek toliko da smesa dobije aromu i što je još važnije, da sprečite upijanje ulja.
Ako je smesa previše gusta, razredite je mineralnom vodom.
2. Premaz
Sameljite 90gr lešnika u mašinici za orašaste plodove, pa dodajte u maslac, prethodno ugrejan na sobnu temperaturu.
Mešajte lagano drvenom varjačom dok se sastojci ne spoje u glatku masu. Dodajte med i malo cimeta, pa ravnomerno izmešajte.
Ostale lešnike naseckajte nožem na krupnije komade i umešajte u smesu.
Poreklo:
Balkan
Autor:
lisica