• Ljutenica sa šargarepom
Vegetarijansko
Makrobiotičko
Posno
#29 od 12.04.2016
Ko voli ljuto, uživaće u ovoj salati. Lako se sprema, dugo traje i može se dugo i lako čuvati.
Sastojci:
Ceo postupak
- Beli luk:7 do 8 glavica
- Biber mleveni:po želji
- Konzervans:1/2 kesice
- Ljute papričice:500 gr
- Peršun:2 vezice
- Sirće alkoholno:1 dl
- So:po potrebi
- Suncokretovo ulje:2 kašike
- Šargarepa:3 kg
- Voda:oko 2 litra
Priprema:
1. Ceo postupak
Papričice ispecite, prohladite, pa isecite na kolutove.
Šargarepu takođe isecite na kolutove, sipajte u posudu sa vodom i prokuvajte 5 do 6 minuta, da šargarepa omekša.
Ocedite šargarepu i ubacite u činiju sa iseckanom paprikom, dodajte seckani beli luk i usitnjeni peršunov list, prelijte sirćetom i uljem, dodajte konzervans, pa posolite i pobiberite po želji. Verujte da je dovoljno ljuto i bez bibera, ali ko želi, može ga dodati zbog ukusa.
Dobro izmešajte salatu i ostavite na tamnom i hladnom mestu da odstoji 1 dan, uz povremeno mešanje.
Narednog dana sipajte u tegle i čvrsto zatvorite metalnim ili, eventualno, plastičnim poklopcima.
Salatu čuvajte na tamnom i hladnom mestu.
Poreklo:
Balkan
Autor:
lisica