• Kroasani od lisnatog testa
Vegetarijansko
Makrobiotičko
Posno
#53 od 23.04.2016
Fantastični lisnati kroasani, tope se u ustima.
Sastojci:
Ceo postupak
- Jaja:3 kom
- Jogurt:200 ml
- Kvasac kocka:1 kockica
- Margarin:250 gr
- Mleko:200 ml
- Pšenično brašno:600 gr
- So:po potrebi
- Suncokretovo ulje:100 ml
- Susam:malo, po želji
- Šećer:1 kašika
Priprema:
1. Ceo postupak
Razmutite kvasac u toplom mleku sa šećerom. Kada kvasac naraste, dodajte 2 jajeta, jogurt, brašno, ulje i posolite po potrebi, pa zamesite glatko, mekano testo.
Testo odmah podelite na 8 kuglica i ostavite da miruje 10 minuta.
Prvu kuglicu razvaljajte oklagijom na veličinu tanjira, pa premažite otopljenim margarinom. Razvaljajte i drugu kuglicu, stavite preko prve i premažite margarinom. Postupak ponavljajte dok ne utrošite sve kuglice, ali zadnju kuglicu ne premazujte margarinom.
Ostavite da odstoji 15 minuta.
Testo i radnu površinu dobro pospite brašnom i razvaljajte testo u veliki krug. Najbolje je da radite na stolu, jer je širi od radne ploče u kuhinji.
Testo nožem podelite na dugačke trouglove, sečući ih od sredine kruga ka spoljnoj ivici. Širina trouglova na spoljnoj ivici testa treba da bude 7 do 8cm. Urolajte trouglove i stavite na pleh za pečenje, obložen papirom. Kroasane u pleh ređajte razdvojene, da se ne bi sastavili, jer će narasti.
Ostavite pleh sa kroasanima da odstoji 2 sata!
Kada kroasani narastu, razmutite preostalo jaje, pa ih premažite i pospite susamom.
Stavite ih u rernu zagrejanu na 180°C i pecite dok ne porumene.
Kroasane možete pre pečenja zamrznuti u zamrzivaču, pa po potrebi vaditi i peći.
Poreklo:
Internacionalno
Autor:
lisica