• Karamel

Vegetarijansko
Makrobiotičko
Posno
#70 od 05.05.2016
za više osoba
00:30h
srednje zahtevno
Jedan od najboljih i najčešće korišćenih preliva za sladolede, torte i kolače.
Sastojci:
Ceo postupak
- Mleko:50 ml
- Puter:30 gr
- Slatka pavlaka:200 ml
- Šećer:200 gr
Priprema:
1. Ceo postupak
Sipajte šećer u dublju šerpu, pa ga ušpinujte lagano okrećući i naginjući šerpu na slaboj do umerenoj vatri dok ne dobijete jednoličnu masu tamno zlatne boje. Ne dozvolite da šećer previše potamni, jer će onda biti gorak.

Preko šećera prelijte slatku pavlaku i mleko. To uradite tek pošto uklonite šerpu sa vatre, jer će u protivnom jako prskati prilikom sipanja. Primetićete da se šećer ponovo stvrdnuo, ali ne brinite, ponovo će se otopiti prilikom kuvanja.

Vratite šerpu na vatru i nastavite da mešate dok ne dobijete željenu gustinu. Na kraju dodajte puter, pa mešajte dok se ne rastopi i potpuno sjedini sa masom.

Ostavite karamel da se ohladi povremeno mešajući ili dok je još topao sipajte u teglu i čuvajte u frižideru. Karamel u frižideru, ako ga čuvate za kasnije, postane dosta gušći, pa ga pre upotrebe malo zagrejte u mikrotalasnoj i ponovo će postati žitak.

Gustina karamela zavisi od dužine kuvanja, što ga duže kuvate, to je gušći. Za prelivanje sladoleda ili kolača koristite ređi karamel, a za prelivanje kolača i filovanje oblandi gušći.
Poreklo:
Internacionalno
Autor:
lisica
Hausmajstor: 060 731 88 09