• Grčke ćufte u sosu od limuna
Vegetarijansko
Makrobiotičko
Posno
#95 od 23.05.2016
Ukus Grčke na Vašoj trpezi. Osvežavajući ukus limuna fantastično se slaže sa mladom junetinom.
Sastojci:
Ćufte
- Beli luk:1 čen
- Biber mleveni:po želji
- Jaja:1 kom
- Ljuta mlevena paprika:po želji
- Mladi crni luk:1 struk
- Mleveno juneće meso:500 gr
- Pirinač:1/4 čaše
- So:po potrebi
- Šargarepa:1/2 kom
- Voda:po potrebi
Sos
- Biber mleveni:po želji
- Limun:1/2 kom
- Maslinovo ulje:1 kašika
- Mleko:1 šolja, obrano
- Muskatni oraščić:po želji
- Peršun:1 vezica svežeg lista
- Pšenično brašno:1 kašika
- So:po potrebi
Priprema:
1. Ćufte
Pomešajte mleveno meso i pirinač, dodajte jedno jaje, narendajte pola šargarepe, sitno iseckajte čen belog luka i struk mladog crnog luka, posolite i pobiberite po želji. Na kraju dodajte malo ljute mlevene paprike, dobro sjedinite sve sastojke i umesite smesu za ćufte.
Ruke nakvasite vodom, vadite kuglice mesa i pravite ćuftice. Zatim poređajte ćufte na tacnu i ostavite ih da odstoje u frižideru najmanje 15 minuta, da se ne bi raspadale pri kuvanju.
Prebacite ćufte u dublju posudu, prelijte ih vrelom vodom, tako da potpuno budu u vodi, stavite poklopac i kuvajte oko 25 minuta na jačoj vatri. Posle kuvanja, izvadite ih iz vode i ocedite.
2. Sos
U tiganj sipajte jednu kašiku maslinovog ulja i jednu kašiku brašna, kao za standardnu zapršku, pa stavite na vatru. Kada brašno počne da žuti, uz stalno mešanje, sipajte nemasno mleko. Pazite da se sos ne zgrudva.
Kada sos provri, dodajte narendanu koricu i sok od pola limuna, posolite i pobiberite po želji, pa narendajte malo muskatnog oraščića.
Kuvajte još nekoliko minuta da se brašno u sosu dobro skuva. Na kraju, u sos dodajte pripremljene ćufte, pa sve pospite iseckanim peršunovim listom ili svežim korijanderom.
Poreklo:
Italija
Autor:
lisica