• Ćufte sa pireom od graška
Vegetarijansko
Makrobiotičko
Posno
#19 od 08.04.2016
Obično jedno ćufte pripremljene u nekom sosu. Nudimo vam alternativu, ćufte sa pireom umesto sosa, i to pireom o graška i krompira.
Sastojci:
Ćufte
- Beli luk:1 čen
- Biber mleveni:po želji
- Bosiljak:po želji
- Jaja:2 kom
- Mleveno juneće meso:300 gr
- Mleveno svinjsko meso:300 gr
- Parmezan:40 gr
- So:po potrebi
- Suncokretovo ulje:3 kašike
Pire
- Grašak:400 gr
- Krompir:200 gr
- Mleko:50 ml
- Puter:15 gr
- Voda:2 litra
Priprema:
1. Ćufte
Sjedinite svinjsko i juneće mleveno meso, posolite, pobiberite, dodajte peršunov list, bosiljak, parmezan, beli luk i jaja, pa dobro izmešajte.
Od dobijene smese napravite ćufte, uvaljajte ih u brašno i kratko propržite sa svih strana.
Poređajte ih u tepsiju i pecite oko 10 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C.
2. Pire
Krompir isecite na kocke i stavite da se kuva, a nakon toga napravite pire. Zatim skuvajte grašak i od njega takođe napravite pire.
Sjedinite oba pirea, dodajte mleko i puter, pa dobro izmešajte da se masa sjedini.
3. Serviranje
Na tanjir servirati pire i staviti ćufte preko njega.
Poreklo:
Balkan
Autor:
lisica