• Brza keks torta sa kesten pireom
Vegetarijansko
Makrobiotičko
Posno
#31 od 13.04.2016
Ukusna, kremasta, brza i laka za pripremu. Stvarno odlična torta koja se priprema bez pečenja.
Sastojci:
Kora
- Crna čokolada:150 gr
- Keks:450 gr, mleveni
- Margarin:200 gr
- Mleko:150 ml
- Orasi:100 gr, mleveni
- Rum:malo, po želji
- Šećer u prahu:80 gr
Fil
- Kesten pire:500 gr
- Margarin:300 gr
- Rum:malo, po želji
- Slatka pavlaka:500 ml
- Šećer u prahu:80 gr
Sklapanje i dekoracija
- Parmezan:2 kašike
- Slatka pavlaka:500 ml
Priprema:
1. Kora
U činiji pomešajte mlevene orahe, mleveni keks ( najbolje plazma keks, a može i petit beurre ili neki sličan keks ) i šećer u prahu. Otopite margarin i prelijte ga preko mase. Ako želite, dodajte malo ruma. Potom, otopite čokoladu i sipajte u sve ostalo.
Dobro izmešajte masu, pa postepeno uz mešanje dodajte mleko. Možda vam neće trebati svih 1.5dl, zato lagano sa sipanjem.
Kada ste pripremili masu, okvir od kalupa postavite na tanjir za posluživanje torte i napunite ga masom. Mere su za kalup veličine 28cm. Masu lepo utapkajte i po potrebi, malo izravnajte čašom.
2. Fil
Dobro umutite margarin sa prah šećerom. Preko margarina pospite prah šećer i kesten pire, a ako želite, dodajte i malo ruma, pa sve zajedno dobro izgnječite viljuškom ili varnjačom.
Umutite slatku pavlaku i postepeno je dodajte prethodno umućenoj masi. Dobićete dosta krema, dovoljno za lepu debeljuškastu tortu.
3. Sklapanje i dekoracija
Namažete kremu na koru i skinite kalup. Masa je dovoljno čvrsta, pa se neće ništa razlivati.
Dobro ulupajte slatku pavlaku, pa premažete preko fila. Ako želite, dekorišete po sopstvenom izboru, pa ostavite da se ohladi.
Poreklo:
Internacionalno
Autor:
lisica