• Bešamel sos

Vegetarijansko
Makrobiotičko
Posno
#23 od 10.04.2016
za više osoba
00:20h
jednostavno
Bešamel je sos koji se koristi u pripremi lazanja i mnogih drugih jela, ali i kao osnova za druge soseve. Evo recepta za osnovni sos.
Sastojci:
Ceo postupak
- Maslac:70 gr
- Mleko:800 ml
- Muskatni oraščić:1/2 kašičice
- Pšenično brašno:30 gr
- So:2 kašičice
Priprema:
1. Ceo postupak
Zagrejte maslac na srednjoj temperaturi dok se ne otopi. Dodajte brašno i mutite dok ne dobijete glatku masu. Kuvajte sos na srednjoj temperaturi oko 6 do 7 minuta, dok ne dobije svetlo zlatnu boju.

U međuvremenu, u posebnoj posudi zagrejte mleko do tačke ključanja, ali ne dozvolite da proključa.

U smesu sa maslacem dodajte postepeno, šolju po šolju, vrućeg mleka uz neprekidno mešanje. Neka sos počne da ključa, kuvajte oko 10 minuta konstantno mešajući. Dodajte so, muskati oraščić i ostale začine po želji.
Poreklo:
Internacionalno
Autor:
lisica
Hausmajstor: 060 731 88 09