Budite informisani, pridružite se našoj Viber zajednici!
Lisica.RS - Mudar izbor

Preminuo Đorđe Balašević

Legendarni kantautor Đorđe Balašević preminuo je tokom lečenja od kovida 19 u Kliničkom centru Vojvodina.
Superstar
                 
#341 od 19.02.2021.
foto: Facebook
Pre nekoliko dana primljen je na Infektivnu kliniku gde je lečen od upale pluća izazvane kovidom 19. Pre toga se lečio kod kuće, ali mu se stanje pogoršalo pa je morao da bude prebačen u bolnicu.

Đorđe Balašević rođen je 11. maja 1953. godine u Novom Sadu. Karijeru je započeo 1977. godine sa grupom “Žetva”, koja je prvi uspeh zabeležila iste godine pesmom U razdeljak te ljubim.

Naredne godine napušta grupu i sa Vericom Todorović formira “Rani mraz”. Ubrzo izbacuje nekoliko hitova kojima je ostvario punu umetničku afirmaciju.

Sa Biljom Krstić i Borom Đorđevićem snimio je pesmu Računajte na nas, koja je postala svojevrsna himna generacije.

Solo karijeru započinje 1982. godine albumom Pub, koji je zabeležio veliki uspeh. Te godine održao je i svoj prvi koncert u prepunom Centru ‘Sava’. Već naredne objavljuje ploču Celovečernji the kid, a 1984. u saradnji sa TV Novi Sad snima film Celovečernji Kid.

Ogroman uspeh postigao je albumom Bezdan 1986. godine, na kojem su se našli neki od najvećih hitova, poput balada Ne volim januar, Ne lomite mi bagrenje i Bezdan. Balašević je i sam rekao da mu najplodniji deo karijere počinje ovim albumom.

Sledeći album Panta rei naišao je na loše kritike i prijem, ali se iskupio narednim Tri posleratna druga, koji je postigao veliku uspeh. Na njemu se našla još jedna od njegovih kultnih balada – D-mol.

Kada su počela trvenja i podela SFRJ, Balašević je u kolumni za Radio-TV Reviju pravio veoma oštre kritičke osvrte na sva politička dešavanja u zemlji. Ratne godine provodi sklonjen od javnosti, izbegavajući mobilizaciju.

Album Jedan od onih života izdaje 1993. godine, inspirisan tragedičnih godinama raspada Jugoslavije i ratova.

Balaševićevi koncerti iz tog perioda postali su svojvrsna čistilišta za okupljanje mladih, na kojima je između pesama iznosio svoje kritičke stavove na račun aktuelne vlasti. Posle nešto duže pauze, 1996. godine izdaje album Naposletku, većinom snimljen uz akustičnu pratnju “Gudača Svetog Đorđa”.

Na prelazu u novi milenijum, Balašević objavljuje svoj deseti album Devedesete koji je bio inspirisan decenijom ratova, sankcija, bombardovanja i nemaštine. Sa nje se izdvojila numera Živeti slobodno, koja je postala himna demonstranata.
Tagovi
izvor informacija: rts.rs

ĐORĐE BALAŠEVIĆ

KANTAUTOR

PEVAČ

SMRT

BUNTOVNIK

NOVI SAD

SAVA CENTAR

JUGOSLAVIJA

RAT

MUZIKA

COVID-19

Superstar
najnovije
Hausmajstor: 060 731 88 09
Otkup Automobila
SEO Optimizacija sajta
Otkup i prodaja automobila Beograd
Otkup automobila Beograd
Auto oglasi, prodaja vozila, rezervnih delova i opreme | BerzaVozila.com
Stošić Agencija za selidbe Beograd