Budite informisani, pridružite se našoj Viber zajednici!
Lisica.RS - Mudar izbor

Prodata Komercijalna banka

Dogovor između države Srbije i slovenačke Nove ljubljanske banke (NLB) je sklopljen, a to znači da Komercijalna banka odlazi u tuđe ruke, pišu Večernje novosti.
Info
                 
#302 od 25.02.2020.
foto: Komercijalna Banka
Patuljak kupio džina. Ovim rečima može se opisati informacija koja je “Novostima” potvrđena u Vladi Srbije da je slovenačka Nova ljubljanska banka kupila najveću srpsku državnu - Komercijalnu banku.

Ni rekordna 2019. godina u kojoj je Komercijalna banka zaradila 75,3 miliona evra nije bila dovoljna da se naši donosioci odluka predomisle, nego su izgurali prodaju do kraja. Slovencima će pripasti finansijska institucija koja pokriva skoro 11 odsto domaćeg bankarskog tržišta.

Ponuda NLB je bila 450 miliona evra ili nešto manje od šest lanjskih zarada Komercijalne. Da li je ovo i konačna cena, još nemamo potvrdu. Ipak, toliko su Slovenci ponudili i na taj način prestigli AIK banku, srpskog biznismena Miodraga Kostića kao drugog i Rajfajzen banku kao trećeg ponuđača.

“Novostima” je potvrđeno da je pregovarački proces završen i da se očekuje potpisivanje ugovora. Naša najveća državna banka, osim u matičnoj državi radi i na teritoriji Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Osim u Republici Srpskoj, gde se pozicionirala kao šesta banka, nedavno je, prilikom posete predsednika Aleksandra Vučića Drvaru, otvorila i ekspozituru u ovom gradu. Zaposlila je četvoro ljudi i otvorila račune za svih 100 radnika u tamošnjoj novootvorenoj fabrici “Jumko”.

Da bi stekla većinsku kontrolu, država je manjinskim akcionarima tokom 2019. godine isplatila nešto više od 260 miliona evra za 41,47 procenata vlasništva, tako da od ove transakcije, ako se završi po početnoj ceni, ostati oko 190 miliona evra.
Tagovi
izvor informacija: novosti.rs

KOMERCIJALNA BANKA

PRODAJA

SLOVENCI

NLB BANKA

ALEKSANDAR VUČIĆ

DRVAR

DŽIN

PATULJAK

CRNA GORA

BOSNA I HERCEGOVINA

AIK BANKA

RAJFAJZEN BANKA

NOVA LJUBLJANSKA BANKA

DRŽAVA

VLADA SRBIJE

MIODRAG KOSTIĆ

VEČERNJE NOVOSTI

Info
najnovije
Hausmajstor: 060 731 88 09
Otkup Automobila
SEO Optimizacija sajta
Otkup i prodaja automobila Beograd
Otkup automobila Beograd
Auto oglasi, prodaja vozila, rezervnih delova i opreme | BerzaVozila.com
Stošić Agencija za selidbe Beograd