Nisam ljubitelj torti koje sadrže voće u sebi, ali mi je ova torta potpuno promenila mišljenje. Ko jednom proba Švarcvald tortu, uvek će želeti da to učini bar još jednom.
Sastojci:
Kore
- Jaja:7 kom
- Kakao:60 gr
- Prašak za pecivo:malo na vrh noža
- Pšenično brašno:100 gr
- Suncokretovo ulje:3 kašike
- Šećer:250 gr
- Vanilin šećer:1 kesica
Prvi fil
- Crna čokolada:200 gr, seckano
- Slatka pavlaka:250 ml
- Višnje:1 teglica, ocediti, a sok sačuvati
Drugi fil
- Rakija od višnje:2 kašike, ne liker
- Slatka pavlaka:250 ml
- Šećer u prahu:2 do 3 kašike
- Šlag fiks:1 kesica
- Vanilin šećer:1 kesica
Sklapanje i dekoracija
- Čokoladne mrvice:po želji
- Krem šlag:1 kesica
- Višnje:po želji, kandirane
Priprema:
1. Kore
Razdvojiti žumanca od belanaca, a potom od belanaca i 150g šećera ulupati čvrst sneg.
Žumanca umutiti penasto sa 100g šećera i vanilin šećerom, u to dodati kašiku po kašiku ulja.
Promešati brašno, kakao i prašak za pecivo, pa to prosejati preko smese od žumanaca. Na kraju dodavati sneg od belanaca i pažljivo mešati varjačom.
Izliti testo u kalup za torte od 26cm i 40 minuta peći u zagrejanoj rerni na 180°C. Kad je gotovo ostaviti da se dobro ohladi pa onda preseći 2 puta, za 3 kore.
2. Prvi fil
Zagrejati slatku pavlaku i u nju rastopiti čokoladu. Ostaviti da se ohladi pa je onda mutiti čvrsto, kao obični šlag.
3. Drugi fil
Ulupati slatku pavlaku sa šlag fiksom čvrsto, zatim dodati rakiju, vanilin šećer i šećer u prahu. Mutiti još malo.
4. Sklapanje i dekoracija
U kalup staviti prvu koru, poprskati sokom od višanja, na to složiti višnje, preko razmazati prvi fil. Onda staviti drugu koru, pa opet poprskati sokom. Zatim premazati drugi fil. Na kraju postaviti treću koru.
Tortu pustiti da se stegne na hladnom, izvaditi kalup, pa je ukrasiti po želji.