1. Preliv
Preliv obavezno napravite odmah na početku, da bi imao vremena da se ohladi dok slažete pitu.
U litar vode sipajte 200gr šećera i jednu kesicu vanilin šećera, pa kuvajte dok ne uvri na oko 800ml.
2. Pita
Odstranite koru sa jabuka, narendajte ih, dodajte ulje, sok od jednog limuna, 100gr šećera, jednu kesicu vanilin šećera i malo cimeta, po želji. Dinstajte smesu oko 15 minuta, uz stalno mešanje, dok jabuke ne omekšaju.
Svaku koru premažite uljem, na jedan kraj stavite nadev od jabuka, pa urolajte koru i stavite je u nauljen pleh. Postupak ponavljajte sve dok ne potrošite sve kore i nadev.
Isecite pitu na parčad i pecite u rerni oko 30 minuta, na temperaturi od 180°C.
Pečenu pitu, dok je još vruća, prelijte pripremljenim i ohlađenim prelivom. Slobodno potrošite sav preliv, neće biti previše, pita sve to lepo upije i bude sočna.