https://lisica.rs/recepti/pirinac-sa-azuki-pasuljem/rc-38
• Pirinač sa azuki pasuljem
Vegetarijansko
Makrobiotičko
Posno
#38 od 16.04.2016
02:00h
složeno
Integralni pirinač je često na trpezi makrobiotičara. Evo jednog zanimljivog recepta poznatog pod imenom "crveni pirinač".
Sastojci:
Ceo postupak
- Azuki pasulj:3/4 šolje
- Integralni pirinač:3 šolje
- So:3 prstohvata, morska
- Voda:5 šolja
Priprema:
1. Ceo postupak
Operite pasulj i kuvajte ga 15 minuta u 2 šolje vode. Tečnost mora da postane crvena. Pažljivo pazite na pasulj dok se kuva, jer će se boja izgubiti ako se pasulj predugo kuva. Posle kuvanja ostavite pasulj i tečnost da se ohlade dok ne budu mlaki.

Operite pirinač i stavite ga u ekspres lonac. Dodajte pasulj u pirinač i vodu u kojoj se kuvao pasulj, pa dodajte još 3 šolje vode, bez dodavanja soli. Neka se pod pritiskom kuva oko 20 minuta na laganoj vatri.

Dodajte 3 prstohvata morske soli. Pojačajte vatru na najjače. Poklopite lonac i kad se razvije pritisak, smanjite vatru. Na laganoj, prigušenoj vatri kuvajte još 50 minuta.

Otklopite lonac kada para potpuno izađe. Neka odstoji još 5 minuta da bi omekšao pirinač na dnu lonca. Premestite u drvenu posudu i poslužite.
Poreklo:
Internacionalno
Kategorija:
Jela i prilozi » Glavna jela
Autor:
lisica
lisica.rs