1. Ceo postupak
Šampinjone očittite i po potrebi operite. Ako su šampinjoni previše krupni za blanširanje, možete ih prepoloviti ili po potrebi, iseckati na listiće.
U emajliranu ili inox posudu odgovarajuće veličine ulijte 1 litar vode, pola litra sirćeta, 1 decilitar ulja, dodajte 40 grama soli, 80 grama šećera, kesicu bibera u zrnu i 5 listova lovorovog lista. Posudu stavite na vatru i čekate da proključa.
U ključalu marinadu ubacite šampinjone ( nemojte sve odjednom, već onoliko koliko može da prekrije površinu marinade, u zavisnosti od širine posude ) i blanširajte 3 do 4 minuta.
Blanširane šampinjone vadite iz marinade rešetkastom kašikom i ređajte ih u staklene tegle. Blago ih pritisnite, ali ne toliko da popucaju.
Ubacite u marinadu sledeću količinu šampinjona, pa i sa njima ponovite isti postupak. Ponavljajte to dok ne utrošite sve šampinjone.
Dolijte tegle do vrha marinadom iz posude. Čvrsto ih zatvorite i ostavite da se postepeno hlade stvarajući vakuum, tj. pasterizujući se.
Ovako pripremljene šampinjone čuvajte na hladnom i tamnom mestu.