https://lisica.rs/recepti/lepinje/rc-80
• Lepinje
Vegetarijansko
Makrobiotičko
Posno
#80 od 13.05.2016
za 6 osoba
01:15h
srednje zahtevno
Šta se bolje slaže sa ćevapima i pljeskavicama od lepinja? Ništa, naravno. Ovo je recept za lepinje kao iz restorana.
Sastojci:
Ceo postupak
- Gazirana voda:6 dl
- Kvasac suvi:14 gr
- Pšenično brašno:850 gr
- So:2 kašičice
- Šećer:1 kašičica
Priprema:
1. Ceo postupak
U 800gr prosejanog brašna dodajte suvi kvasac, so i šećer. Dobro promešajte. Zatim dodajte gaziranu vodu, koju ste pre toga držali u drižideru najmanje dva sata, pa mesite testo oko 20 minuta.

Dodajte i ostatak brašna, pa zamesite meko i glatko testo. Oblikujte poluloptu, poprskajte je vodom i ostavite da odstoji oko sat vremena na sobnoj temperaturi.

Premesite testo i podelite na šest delova. Dasku za mešenje obavezno pospite brašnom da se testo ne bi lepilo, pa svaki deo još jednom premesite. Zatim napravite malu poluloptu, pa je rastanjite na željenu veličinu.

Ređajte lepinje u podmazan pleh, poprskajte ih mlakom vodom i ostavite da odstoje oko pola sata, pa ih pecite oko 10 minuta na temepraturi od 200°C. Zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 15 do 20 minuta.

Gotove lepinje izvadite iz pleha i poprskajte hladnom vodom, pa ih uvijte u kuhinjsku krpu i ostavite da se lagano hlade.
Poreklo:
Balkan
Kategorija:
Pekarski proizvodi » Hlebovi i pogače
Autor:
lisica
lisica.rs