Ukus Italije u vašem domu. Probajte ovo fantastično, sočno i ukusno jelo, nećete zažaliti.
Sastojci:
Crveni sos
- Beli luk:3 čena
- Biber mleveni:po želji
- Bosiljak:po želji
- Crni luk:1 veća glavica
- Mleveno svinjsko meso:500 gr
- Origano:po želji
- Pasirani paradajz:500 ml
- Peršun:po želji
- So:po potrebi
Bešamel sos
- Biber mleveni:po želji
- Maslac:25 gr
- Mleko:600 ml
- Mocarela:oko 100 gr, rendani
- Pšenično brašno:3 kašike
- So:po želji
Lazanje
- Lazanje:400 gr
- Maslac:5 gr
- Mocarela:2 do 3 kašike
- Parmezan:1 kesica
Priprema:
1. Crveni sos
Naseckajte luk, pa ga propržite na ulju, dodajte meso, pa još malo propržite. Zatim dodajte paradajz, so, biber, seckani peršun, seckani beli luk, origano, bosiljak i ostale začine po želji. Kuvajte oko pola sata uz stalno mešanje, dok veći deo tečnosti ne ispari.
2. Bešamel sos
Na blagoj vatri propržite maslac sa 3 kašike brašna, dodajte toplo mleko i, uz stalno mešanje, kuvajte dok se ne zgusne. Dodajte malo soli i bibera po želji, a zatim dodajte i narednani sir. Najbolje mocarelu ili neki kačkavalj koji se dobro topi.
Količinu sira možete promeniti po sopstvenoj želji. Važno je da znate kako je za lazanje najbitnije da budu sočne i ne moraju biti čvrste kao gibanica.
3. Lazanje
Proverite na pakovanju da li je testeninu potrebno kuvati, pa ako jeste, ubacite je u ključalu vodu na 2 do 3 minuta, a nakon toga je držite u hladnoj vodi.
Jelo slažite u dublju tepsiju ili staklenu vatrostalnu činiju. Posudu prvo namažite maslacem i zalijte bešamel sosom. Potom stavite testeninu. Na testeninu stavite crveni sos, pa preko njega bešamel sos.
Tako radite dok ne potrošite sve namirnice. Testenina na vrhu mora biti prelivena bešamel sosom, kom treba dodati malo tekućine od crvenog sosa, da bešamel ne bi zagoreo tokom pečenja. Preko svega možete posuti 2 do 3 kašike rendane mocarele.
Lazanje pecite oko 40 minuta na 220°C. Pri kraju pečenja pospite ih rendanim parmezanom. Kratko ohladite, narežite na kocke i poslužite.