https://lisica.rs/recepti/fantazija-kocke/rc-16
• Fantazija kocke
Vegetarijansko
Makrobiotičko
Posno
#16 od 07.04.2016
za 8 osoba
01:30h
srednje zahtevno
Prelepi kremasti kolač. Jedan od najukusnijih koje smo ikada probali.
Sastojci:
Kora
- Jaja:14 belanaca
- Orasi:100 gr, mleveni
- Prezle:2 pune kašike
- Šećer:300 gr
- Vanilin šećer:1 kesica
Krem
- Griz:5 kašika
- Jaja:14 žumanaca
- Margarin:250 gr
- Mleko:1 litar
- Puding od vanile:2 kesice
- Šećer:300 gr
- Vanilin šećer:1 kesica
Sklapanje
- Slatka pavlaka:250 ml
Priprema:
1. Kora
Umutite belanca u čvrst sneg. Dodajte šećer, i malo po malo orahe i prezle. Sve to dobro umešajte.

Izlijte smesu u veliki pleh, na papir za pečenje, poravnajte, pa pecite oko 50 minuta u rerni na 160°C. Bitno je peći koru lagano, jer će u suprotnom biti premekana ili pretvrda i neće se dobro ispeći.

Sa pečene kore odlepite papir za pečenje. Polako i pažljivo jer je kora dosta lepljiva i tanka, pa morate biti oprezni da se ne polomi. Presecite koru na dva jednaka dela.
2. Krem
U većem loncu, na pari zakuvajte 7 dl mleka.

U posebnoj činiji umutite penasto žumanca, šećer i vanilin šećer. Razredite sa preostala 3 dl mleka, pa polako dodajte puding i griz.

Uz mešanje ulijte tu smesu u zakuvalo mleko, pa kuvajte oko 15 minuta, dok ne postane kremasto gusto. Dobro bi bilo mešati krem mikserom dok se kuva, da se ne bi stvorile grudvice.

U ohlađen krem ubacite margarin i dobro umešajte.
3. Sklapanje
Preko jedne kore stavite polovinu raspoloživog krema, pa preko postavite drugu koru i preko nje razmažite preostalu količinu krema.

Slatku pavlaku umutite u šlag, pospite preko krema i poravnajte.

Služite ohlađeno.
Poreklo:
Internacionalno
Kategorija:
Deserti » Kolači
Autor:
lisica
lisica.rs